La ciutadania de Gurb disposarà d’un vehicle de Som Mobilitat a partir del 5 de maig
La ciutadania de Gurb disposarà a partir del dia 5 de maig d’un vehicle elèctric de la cooperativa Som Mobilitat. El cotxe podrà ser utilitzat pels veïns a partir de les 3 de la tarda dels dies feiners i durant els caps de setmana prèvia petició i pagament de la tarifa corresponent. Som Mobilitat està treballant en una proposta per oferir descomptes d’aquests serveis a tots els socis de cooperatives energètiques locals com Gurb Energia. El cotxe estarà al servei, als matins, del departament d’Osona Acció Social del Consell Comarcal d’Osona.
Som Mobilitat ja és present a 42 municipis, i properament, a més de Gurb s’hi afegiran Roda de Ter i Mataró.
05/05/2025
Completada la llista de demandants d’energia produïda per la teulada del pavelló de Gurb
S’ha completat la llista de demandants de quilowatts produïts per la planta fotovoltaica de la teulada del pavelló municipal de Gurb. És la primera assignació d’energia que fa la cooperativa Gurb Energia i com que no hi ha hagut més demanda que oferta es fa una assignació directa sense necessitat d’aplicar criteris d’assignació. A partir d’ara es formalitzaran els contractes. Els socis usuaris no els caldrà fer cap tràmit ja que els tràmits amb la comercialitzadora els farà la cooperativa. El preu de cada kWp serà estable, de 0,109 euros/kWh.
13/03/2025
Signatura oficial de l’adjudicació de la gestió de la planta fotovoltaica de Gurb
L’Ajuntament de Gurb i Gurb Energia van signar el passat 20 de febrer el conveni conforme el consistori adjudica la gestió de la producció de les plaques fotovoltaiques de la teulada del pavelló a la comunitat energètica local. La instal·lació de 100 kW ja pot començar a funcionar un cop es concreti el repartiment del 80% de l’electricitat que produirà -l’altra 20% és d’ús del consistori-. La signatura es va fer entre l’alcalde Josep Casassas i el president del consell rector de la cooperativa Gurb Energia, Antoni Anglada. També hi van ser presents el regidor de Medi Ambient Pere Miaralpeix, la secretària del consistori i Joan Franch, del consell rector de Gurb Energia.
20/02/2025
Ara si! Gurb energia comença a repartir energia neta als seus socis
L'assemblea va aprovar el calendari i condicions per accedir-hi així com la feina feta fins ara.
La cooperativa Gurb Energia començarà a repartir energia neta de la planta fotovoltaica del pavelló de Gurb, un cop formalitzada l'adjudicació de la gestió a Gurb Energia per part de l'Ajuntament. De la producció de la planta, la cooperativa en farà ús del 80% ja que l’altra 20% és per l’ús del consistori. El president del consell rector de Gurb Energia, Antoni Anglada, va explicar el passat 13 de febrer el funcionament i repartiment d’aquesta energia, un procés que va ser aprovat per l'assemblea.
La distribució de l'energia es mourà entre 1 i 3 kW pic entre els socis, que actualment son 61 i seguint unes condicions prèviament establertes. Cada kWp suposa una producció mitjana de 1.300 kWh a l’any. El preu d'aquest kW serà estable, de 0,109 euros/kWh, durant 10 anys. Tal com va explicar Josep Verdaguer, membre del consell rector, l'important és que no cal canviar de comercialitzadora ni s’ha de fer cap tràmit ni obra per accedir a aquesta energia i a més els socis tindran una aplicació per poder veure els consums i produccions de la planta. “els tràmits amb la comercialitzadora els farà la cooperativa”, van explicar tot posant èmfasi amb la importància de participar en un projecte comú cap a la sobirania en la producció.
Durant l'assemblea també es va explicar que estan en marxa les peticions de subvencions per instal·lar plantes fotovoltaiques a tres teulades cedides d’edificis particulars de les parròquies de Granollers de la Plana, Vespella, i Sant Julià Sassorba. “El municipi de Gurb és molt gran i per llei, la planta del pavelló no pot oferir energia més enllà dels dos quilòmetres a la rodona. Això fa que no arribi a tot arreu, però amb aquestes plantes arribarem a tota la població”, va explicar Antoni Anglada. La del pavelló pot donar servei al 70% de la població de Gurb.
El calendari preveu formalitzar els contractes abans de l’11 d’abril i fins el 7 de març hi haurà la presentació de sol·licituds per obtenir energia (veure document adjunt)
Més enllà de l’oferta d’energia de la planta, a l'Assemblea es van explicar altres projectes com la subvenció demanada per posar bateries al pavelló i donar energia a tothom, la previsió de fer estudis sobre mobilitat per millorar la xarxa ciclista “que es complica perquè cal posar-se d'acord amb les poblacions veïnes” i sobre l’opció de tenir una planta de biogàs al municipi. També es va aprovar el pressupost per aquest any.
13/02/2025
Gurb Energia presenta un decàleg d’actuacions al Pla d’Habitatge de Gurb
Es tenen en compte aspectes com la mobilitat i els serveis energètics
La cooperativa Gurb Energia ha fet un seguit de propostes al Pla d’Habitatge de Gurb prioritzant les polítiques d’habitatge dirigides a la no emissió de gasos d’efecte hivernacle. Això passa per reduir l’energia, utilitzar energia renovable i que la ciutadania tingui el control d’aquesta. Les propostes van dirigides tant a la rehabilitació d’habitatges com als habitatges de nova construcció.
Tenint en compte també aspectes com la mobilitat, els serveis energètics i els equipaments d’un habitatge s’ha proposat el següent decàleg d’actuacions:
1. Que en les noves construccions sigui obligatori la utilització de materials naturals i no derivats del petroli en els aïllaments, tancaments , mobiliari. Per exemple SATE amb aïllaments amb partícules de fusta, suro, malla de cànem per la protecció de l’arrebossat , finestres amb tancaments sense PVC, mobiliari sense plàstics, no utilització de coles sintètiques ni poliuretans.
2. Amb temes de mobilitat, que en qualsevol promoció nova es tingui en compte l’accés amb carril bicicleta i que tots els nous habitatges incorporin un carregador per vehicle elèctric obligatori.
3. Que els nous habitatges es promoguin en forma d’habitatges plurifamiliars que en un radi de 15 minuts tinguin comerços i serveis per evitar els desplaçaments en cotxe a altres pobles o ciutats.
4. Que es promoguin les teulades planes amb sostres verds per reduir les illes de calor.
5. Que les noves construccions s’utilitzin dipòsits recuperadors d’aigües pluvials i grises i que tots els WC funcionin amb aigua recuperada de les piques dels lavabos.
6. Que es promogui el multi habitatge i cooperatiu.
7. Que es promogui la rehabilitació energètica d’edificis o espais existents com per exemple granges.
8. Que es promoguin les xarxes de calor i fred per alimentar els habitatges planificats.
9. Que les noves construccions siguin ”energia positiva” , és a dir, que produeixin més energia que no pas la que consumeixin i tinguin l'orientació adequada en funció de la llum solar i la meteorologia.
10. La rehabilitació dels habitatges es realitzi amb una mirada oberta als cicles de la vida i permetin que la gent hi envelleixi activament.
GurbEnergia explica com funcionen les noves subvencions en forma de CAE
Es tracta d’un sistema de compra venda d’estalvi energètic que s’anirà imposant
Gurb Energia va explicar el passat 6 de febrer en una xerrada a Gurb quin és el funcionament dels CAE. Ho va fer l’enginyer tècnic industrial Jordi Bruch que va començar dient que el sistema de Certificat d’Estalvi Energètic (CAE) és una eina per aconseguir els objectius d’estalvi energètic que marca Europa de forma eficaç. No es pot confondre amb un certificat energètic d’un edifici.
El sistema facilita que les comercialitzadors de gas i electricitat que actualment hi ha a Espanya, més de 60, puguin complir amb les seves obligacions d’estalvi energètic. Actualment, si no els compleixen han de pagar obligatòriament un percentatge del que guanyen al Fons Nacional d’Eficiència Energètica. El que permeten els CAE és que puguin substituir aquest pagament per un estalvi certificat provinent d’una Inversió en eficiència energètica de qualsevol empresa o particular.
Hi ha un catàleg de 114 actuacions que permeten obtenir aquest certificat. En el cas dels particulars pot ser, per exemple, el canvi d’una antiga caldera per una bomba de calor o bé l’aïllament d’una casa, canvi de tancaments,... Aquest estalvi ha de quedar certificat..
Es tracta, en realitat, d’una compravenda de l’estalvi energètic que ha fet un particular o una empresa a una comercialitzadora que li serveix per millorar els seus objectius. És un sistema que ja funciona en altres països europeus i que serà la substitució de les subvencions, tot i que ara encara es poden complementar.
COM FUNCIONA?
En el sistema hi participen diferents actors. S’anomenen ‘Subjectes obligats’ a les comercialitzadores, ‘subjectes delegats’ als executors de projectes d’estalvi energètic com els instal·ladors, les enginyeries o les constructores. Els ‘beneficiaris/usuaris finals’ son els propietaris i hi ha les ‘entitats verificadores’ de les actuacions acreditades per l’ENAC que son les que verifiquen l’actuació. També hi pot haver com a intermediari entre els beneficiaris finals i els subjectes delegats entitats com les cooperatives energètiques que agrupen projectes i faciliten els tràmits.
Tal i com va facilitar amb un document Arnau Altimiras, que no va poder ser a la xerrada a última hora per motius personals, si tenim com a exemple un canvi de caldera per una bomba de calor, ens caldrà tenir els certificats energètic que marca quina despesa energètica tenia l’edifici abans i després del canvi, igualment l’instal·lador haurà d’aportar la documentació necessària i caldrà presentar les factures del canvi. En funció del resultat de l’estalvi d’un any, es multipliquen els quilowatts estalviats pel preu que marca el CAE i surt un estalvi. 1 CAE=1 kWh/any. Per l’any 2024, l’equivalència financera és de 182. 373,17 Euros/GWr, per tant, el valor que obtindrà un CAE (1 kWh) en el pagament de les obligacions serà d’0,182 euros/kWh.
Veiem un cas pràctic:
Estalvi d’energia en un any d’una instal·lació: 18.160 kWh
Cost de la instal·lació: 14.500 euros
Preu de venda dels CAES 0,12 Euros/CAE: 2.179,2 euros
En aquest cas, l’estalvi és d’un 15% en el cost de la instal·lació. Aquesta venda es pot fer només una vegada i durant els següents 3 anys que es faci la instal·lació.
NOTA: El CAE no és cap taxa ni cap subvenció. A part d’aquesta opció, actualment encara hi ha subvencions però la intenció és que siguin substituïdes pels CAE. El que si es manté és una desgravació fiscal important en la declaració de la renda.
06/02/2025
Nova Assemblea General de Gurb Energia
Es farà el 13 de febrer i està oberta a tothom!
Gurb Energia farà el 13 de febrer una nova Assemblea General oberta tant als socis com al públic en general. La Cooperativa, creada l’any 2022, segueix el camí per tirar endavant l’objectiu d’augmentar l’ús de l’energia renovable a traves del foment de les instal·lacions de fotovoltaica, d’electrificar les llars amb energia neta i en potenciar sistemes de biogàs, geotèrmia i aerotèrmia per escalfar les llars.
L’Assemblea es farà a la Sala El Femer de l’Ajuntament de Gurb a les 7 de la tarda.
13/02/2025
Gurb Energia posa en marxa el sondeig per obtenir energia neta
Ja està en marxa el sondeig per obtenir energia neta a partir de les plaques fotovoltaiques instal·lades al pavelló de Gurb. Aquest pas previ té com a objectiu conèixer el nombre de persones interessades en rebre energia renovable a un preu més competitiu, amb la finalitat de gestionar de manera eficient les inscripcions finals.
Els interessats poden realitzar el tràmit de forma senzilla a través de diverses opcions:
Mitjançant el següent enllaç formulari de sondeig.
Contactant per correu electrònic a fverda1997@gmail.com o pae@gurbenergia.cat.
A través de l'enllaç disponible al capçal d'Instagram (https://www.instagram.com/gurb.energia/ linktr.ee/Gurb.Energia).
A més, recordem que cada primer dilluns de mes es troba disponible el punt d'informació a les Escoles Antigues de Gurb, on es pot rebre assessorament personalitzat sobre qualsevol dubte relacionat amb aquest procés.
També podeu consultar al mapa adjunt si el vostre habitatge es troba dins de la zona d’accés a l’energia neta. Segons la normativa vigent, la llei permet l’ús compartit d’energia en aquells habitatges situats a un màxim de dos quilòmetres de la font d’energia.
Paral·lelament, Gurb Energia està treballant en la posada en marxa de projectes d’energia compartida a les parròquies de Granollers de la Plana, Vespella i Sant Julià Sassorba, amb l'objectiu de garantir l’accés a l’energia renovable a tota la població de Gurb.
S’ha fet un calendari d’adjudicació de l’energia
Una trentena de persones va assistir el passat 12 de novembre a la sessió sobre la posada en marxa de la planta fotovoltaica del pavelló de Gurb i al repartiment que es farà de la energia produïda. La xerrada va comptar amb la presència del president i el vicepresident de la cooperativa Gurb Energia, gestora del projecte, Antoni Anglada i Núria Clos així com dels tècnics d’OECoop, Eva Molet i M.Teresa Espadaler. La OECoop o cooperativa energètica d’Osona és una cooperativa de segon grau que ofereix serveis de gestió i comuns a les cooperatives locals, no només d’Osona sinó també d’altres llocs de Catalunya.
Durant l’acte es va remarcar la importància de formar part d’una comunitat energètica, no només per repartir energia elèctrica neta provinent de l’autoconsum sinó també per contribuir a reduir els gasos d’efecte hivernacle. Es va recordar que Gurb Energia també treballa en aconseguir una mobilitat sostenible i una millor eficiència energètica de les llars per tal de reduir la dependència de combustibles fòssils.
Pel que fa a la planta del pavelló es va explicar que hi tindrà accés la població que viu en un radi de dos quilòmetres de l’edifici, tal com marca la llei, i que per rebre energia cal ser soci de la cooperativa. L’energia que es produirà al pavelló va a la xarxa i de la xarxa als socis i per això no caldrà que es faci cap canvi de comercialitzadora.
La planta produirà 115 kW però d'aquests, hi ha un 20% que són d’ús del ajuntament. La resta es repartirà en funció del nombre de demandants, de si és a nivell domèstic o empresarial i seguint uns criteris d’assignació.
Així hi tindran dret en primera opció les llars amb baix nivell d’ingressos econòmics, els habitatges amb dificultat d’instal·lacions pròpies de fotovoltaica, els ciutadans que encara no han iniciat la transició energètica, les llars que estan en procés i els autònoms i comerços, en últim lloc. Cada demandant optarà a 1-2 kWp segons necessitats mentre que els autònoms i comerços optaran a 3kWp previ pagament de 100 euros a fons perdut. El preu serà de 0,109 euros/kWh) referenciat a tarifa nit/Generation kWh de Som Energia).
Finalment , es va explicar el calendari del procediment d’adjudicació d’energia que consta de presentació de la convocatòria, presentació de sol·licituds, llistat provisional, presentació de reclamacions, llistat definitiu i formalització de contractes. Davant els dubtes, també va quedar clar que es discerneix perfectament l’ús d’energia de cada soci i que es rebran dues factures, una del comercialitzador que cadascú tingui i una de Gurb Energia. La gestió de la facturació es fa des de OECoop.
Gurb Energia convoca per el dimarts 12 de novembre una reunió per explicar com serà el repartiment de l'energia produïda a la planta fotovoltaica del pavelló municipal del poble. A més, s'explicarà el calendari de funcionament, i com es facturarà i s'obrirà ja una llista de consumidors. La reunió es durà a terme a les 7 de la tarda a la Sala de Cultura de l'Esperança.
Es tracta de trobar espais per poder oferir energia neta i de quilòmetre 0 donant així oportunitats a tots els gurbetans.
Us hi esperem!
Gurb Energia està fent xerrades de futurs projectes de generació d’energia a les parròquies de Vespella, Granollers de la Plana i Sant Julià Sassorba. Aquest dijous 3 d'octubre està prevista la de Granollers de la Plana, a les 8 de la tarda a les escoles de Granollers, a la carretera de Manlleu. Com va passar a la de fa uns dies a Sant Julià Sassorba, el tècnic de projectes d’Osona Energia, Roger Llauradó, explicarà les opcions que hi ha en subvencions i ajuts a partir de teulades amb plaques fotovoltaiques comunitàries.
Es tracta de trobar espais per poder oferir energia neta i de quilòmetre 0 donant així oportunitats a tots els gurbetans.
Xerrada de Gurb Energia a Sant Julià Sassorba.
La cooperativa energètica Gurb Energia serà present amb un estand a la vuitena edició de la Fira de la Sostenibilitat de Gurb el pròxim diumenge 22 de setembre. La fira comptarà amb diverses activitats lúdiques i pedagògiques al voltant de la bicicleta i la mobilitat sostenible i s’emmarca en la Setmana Europea de la Mobilitat a la qual està adherida l’Ajuntament de Gurb.
L’objectiu és aconseguir una mobilitat més segura, sostenible i saludable en l’espai públic però també es dona veu a les propostes de millora en l’àmbit energètic. Gurb Energia treballa tots aquests aspectes, també el de la mobilitat i la presència a la fira, com va passar l’any passat, ajudarà a donar a conèixer tots els projectes.
La fira es farà a la plaça del Triangle de les 9 a les 14 del matí i en destaca el joc "Aventura’t amb la mobilitat" a més d’una bicicletada popular i un esmorzar popular.
Us hi esperem!